TTIP: Romania’s Voice – Biografiile participanților

 1. Sorin Moisă – Membru al Parlamentului European

image002În calitatea sa de Director de Cabinet adjunct al Comisarului European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Dacian Cioloş (de la începutul mandatului în februarie 2010), Sorin Moisă a participat nemijlocit la coordonarea politică și administrativă a uneia dintre cele mai mari și puternice Direcții Generale ale Comisiei Europene (DG AGRI -1080 de oficiali europeni).

Are experiență practică și un capital social important în mediul politico-instituțional european la nivel înalt (Comisia Europeană, Consiliul de Miniștri, Parlamentul European). A participat la negocierea politică și tehnică a reformei Politicii Agricole Comune a Uniunii Europene, a urmărit și conturat opinia Cabinetului Cioloş în legătură cu toate marile dosare politice și de politici publice europene și internaționale aflate sau impuse pe agenda Comisiei Barroso 2. A fost în contact direct cu mediul agricol și rural românesc și european, cu mediul de cercetare, și, la nivel politic, cu principalele capitale europene și cu regiuni importante din Europa.

A contribuit direct la apropierea Moldovei de Uniunea Europeană, la liberalizarea pieței UE a vinurilor pentru Republica Moldova, precum și la negocierea unui Acord de liber schimb care să permită integrarea reală a economiei Republicii Moldova cu economia europeană.

A coordonat soluționarea a numeroase dosare importante pentru România, aflate pe agenda de lucru a Comisie Europene. A elaborat, împreună cu echipa română de la cabinetul comisarului și în strânsă colaborare cu Ministerul Agriculturii de la București, un proiect de program sectorial pentru relansarea pomiculturii din România, care va fi finanțat prin fondul de dezvoltare rurală între 2014-2020.

A participat, la nivel politic, la marile negocieri comerciale internaționale, bilaterale (Canada, Japonia, Coreea de Sud, Statele Unite, Mercosur) și multilaterale (OMC, Runda Doha) ale Uniunii Europene din perioada mandatului Cioloș. A reprezentat Comisia Europeană în numeroase misiuni europene și internaționale, a coordonat negocieri importante, precum participarea echipei agricole europene la Conferința Ministerială a OMC la Bali, Indonezia, în Decembrie 2013, un test major pentru cadrul global multilateral de comerț, amenințat de un deceniu de eșecuri repetate.

Între ianuarie 2002 și august 2006, Sorin Moisă a fost consilierul politic al Delegației Comisiei Europene la București. În această calitate, a fost direct implicat în negocierile politice, dosarele sensibile și momentele cheie din perioada de preaderare a României la Uniunea Europeană, în contact nemijlocit cu elita politică românească și cu decidenții de la Bruxelles. Și-a început activitatea profesională la rețeaua de ziare „Monitorul”, unde a publicat articole de analiză și opinie pe teme economice, politice și de afaceri europene.

Sorin Moisă este de profesie economist, absolvent al Academiei de Studii Economice din București, Facultatea de Relații Economice Internaționale. De asemenea, a absolvit un program de Masterat în Relații Internaționale al Școlii Naţionale de Științe Politice și Administrative București, și este în curs de finalizare a lucrării de doctorat în Relații Internaționale, la Universitatea Oxford din Marea Britanie, cu o teză, începută în 2006, despre Uniunea Europeană ca actor politic transformator în contextul extinderii UE către fostele țări comuniste. În 2001, la invitația Departamentului de Stat al SUA, a participat la un program de vizite în Statele Unite ale Americii axat pe probleme de securitate internațională. Cunoaște la nivel avansat engleza și franceza. Este căsătorit cu Cristina Moisă, cu care are o fetiță de 8 luni, Maria Alexandra.

 

 1. Cecilia Malmström – Comisar European pentru Comerț

image003Ocupând poziția de Comisar European pentru Comerț încă de pe data de 1 noiembrie 2014, Doamna Malmström este responsabilă pentru politicile comerciale ale Uniunii Europene. Aceasta reprezintă Uniunea Europeană în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului, precum și în alte foruri internaționale pe comerț. Aceasta negociază acorduri comerciale bilaterale cu țări cheie, inclusiv pentru atingerea unui Parteneriatului Trans-Atlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP) echilibrat și rezonabil împreună cu Statele Unite ale Americii, care nu va încălca siguranța, sănătatea, standardele de protecție socială și informațională sau diversitatea culturală a Europei.

Din poziția de Comisar pentru Afaceri Interne pe care a ocupat-o între anii 2010-2014, Doamna Malmström a fost responsabilă pentru activitatea Comisiei Europene în sfera cererilor de azil politic și a migrației, a cooperării între poliții, a controlului vamal și a luptei împotriva crimei organizate și a traficului de persoane. Anterior, aceasta a fost Membru al Parlamentului European și Ministru pentru Afaceri Europene al Suediei. Ca Ministru pentru Afaceri Europene, Doamna Malmström a avut în responsabilitatea sa aspecte precum Tratatul de la Lisabona, strategia Uniunii Europene pentru dezvoltare și creșterea numărului locurilor de muncă, precum și evaluarea bugetului Uniunii Europene sau pregătirile pentru coordonarea Președinției Suedeze a Uniunii Europene.

Cecilia Malmström are un Doctorat în Științe Politice și a fost cercetător la Universitatea Göteborg din Suedia timp de mai mulți ani, predând Politică Europeană. Twitter: @MalmstromEU. Website: ec.europa.eu/malmstrom

 

 

 1. H.E. Anthony Luzzatto Gardner, Ambasador al Statelor Unite ale Americii la Uniunea Europeană

image006

Anthony L. Gardner a devenit Ambasador al Statelor Unite ale Americii la Uniunea Europeană pe 18 februarie 2014. Anterior poziției sale curente, Ambasadorul Gardner a fost Director General al Palamon Capital Partners timp de șase ani, o firmă de private equity cu sediul în Londra. De asemenea, acesta a ocupat anterior și poziția de Director Executiv în cadrul Băncii Americii și GE Capital, după ce a fost director al GE International, de asemenea în Londra. Nu în ultimul rând, aceasta a lucrat ca asociat senior la firme de avocatură din Londra, Paris, New York și Bruxelles.

Ambasadorul Gardner și-a dedicat mai bine de douăzeci de ani din cariera sa afacerilor dintre Statele Unite și Europa, ca oficial guvernamental, avocat și investitor. Între 1994 și 1995, el a fost Director pentru Afaceri Europene în cadrul Consiliului Național de Securitate. În acea perioadă, Ambasadorul Gardner a lucrat îndeaproape cu Misiunea Statelor Unite la Uniunea Europeană pentru a lansa Noua Agendă Transatlantică, un acord comun de promovare a păcii, a stabilității și a democrației, precum și dezvoltarea la nivel mondial; în congruență cu provocările globale; contribuind la expansiunea comerțului internațional și la crearea unor relații economice mai apropiate; construirea unor căi de comunicare de la un mal la altul al Oceanului Atlantic.

Ambasadorul Gardner a luat de asemenea parte la lansarea Transatlantic Business Dialogue, un grup de consiliere care aducea împreună persoane în funcții de conducere din companii de americane și europene de top pentru a susține și a argumenta în favoarea unei piețe transatlantice fără bariere.

Ambasadorul Garder are o Diplomă de Licență de la Harvard University, un Master în Relații Internaționale din partea Oxford University și un Master în Finanța din partea London Business School. Acesta a studiat Dreptul la Columbia Law School. Este, de asemenea, membru al Council on Foreign Relations și a lucrat alături de Guggenheim UK Charitable Trust, fiind și membru al bordului de conducere pentru Peggy Guggenheim Collection în Veneția. Ambasadorul Garnder este autorul lucrării A New Era in U.S.-EU Relations?: The Clinton Administration and the New Transatlantic Agenda, precum și a numeroase articole pe subiectul afacerilor europene.

 1. Dumitru Costin, President, National Trade Union Bloc

image008

Dumitru Costin este Președinte al Blocului Național Sindical încă din 1994, poziție din care a coordonat activitatea a numeroase departamente și grupuri de lucru. În paralel, Domnul Costin a dezvoltat și a implementat numeroase proiecte pe fonduri europene care au avut ca obiect probleme sociale proeminente în societatea românească, precum șomajul în rândul tinerilor sau egalitatea de gen.

Domnul Costin este un pionier în administrarea sindicatelor democratice, reprezentând încă de la începutul anilor 1990 muncitorii din industriile grele și lucrând pentru ”Dacia”, momentan aflată sub brandul Renault. Dumitru Costin a absolvit Ingineria Mecanică. Cu toate acestea, s-a specializat și în domenii precum Management sau Training. În anul 1994, o revistă din România i-a acordat titlul de ”Personalitate Sindicală a Anului”.

 

 1. Chris Barton, Director, International Affairs, Trade Policy & Export Control, UK Department for Business, Innovation and Skills (BIS)

image010

Chris Barton este Director pentru Afaceri Externe, Politici de Comerț și Controlul Exporturilor, Departamentul pentru Afaceri și Inovație al Regatului Unit și cel mai înalt oficial guvernamental din Marea Britanie pe domeniul politici comerciale. Acesta a intrat în administrația publică în 1998, după ce a petrecut 5 ani ca profesor de Economie și Afaceri. După ce a lucrat inițial în Departamentul pentru Comerț și Industrie, având de aface cu reglementările telecomunicațiilor, politici competiționale și industria cărbunelui din Marea Britanie, acesta a petrecut trei ani în Bruxelles, la Reprezentanța Regatului Unit la Uniunea Europeană, ocupându-se prioritar de politici competiționale și de probleme ale legii companiilor. La întoarcerea în Guvernul Britanic, acesta a condus procesul de revizuire a simplificării Legii Muncii. Începând din 2007, Chris Barton a lucrat pe probleme de energie, cel mai intens în cadrul Departamentului pentru Energie și Schimbări Climatice. Poziția actuală o ocupă din noiembrie 2013. Chris Barton este căsătorit și are 3 copii.

 1. Daniela Nemoianu, Președinte, Camera de Comerț Americană în România

image012

Cu 19 ani de experiență în consultanță de afaceri și de management în cadrul KPMG România și Europa Centrală și de Est, Daniela Nemoianu este un manager de top foarte experimentat, în urma participării la sute de tranzacții și proiecte de mari dimensiuni, incluzând investiții tip greenfield, contracte de privatizare și proiecte guvernamentale. Doamna Nemoianu are o experiență vastă în managementul riscului, finanțe corporatiste, consultanță în management și în reglementări, fiind specializată în servicii financiare, infrastructură, sectorul public și energie. Rolul său extins ca reprezentant în KPMG include pozițiile de Partener Executiv al KPMG România, Președinte al Consiliului de Supraveghere al KPMG Europa Centrală și de Est, Președinte al US OSAC în România și membru al Chairman 25, un think tank strategic al celor mai importanți tineri lideri ai KPMG la nivel mondial. Parcursul său academic este unul cuprinzător și include un Foctoral în Drept Fiananciar și Fiscal, precum și un Master în Drept European, din partea Universității Pantheon-Sorbonne și a Universității din București. De asemenea, aceasta a luat parte la cursuri avansate în afaceri la Duke University, Harvard Business School și INSEAD.

Pe lângă munca sa, Daniela se implică în proiecte ale comunității, în special în cele privind educația și protecția mediului. Hobby-urile Danielei include arta, conservarea mediului sălbatic și civilizațiile antice.

 

 1. Ignacio Garcia-Bercero, Negociatorul-Șef al Uniunii Europene pentru TTIP

image014

Ignacio Garcia-Bercero este Director în cadrul Directoratului General pentru Comerț al Comisiei Europene. Încă din 2012, el a fost responsabil cu supravegherea activității Comisiei Europene în arii precum Țările Învecinate, Statele Unite ale Americii și Canada, fiind totodată și Negociator-Șef pentru Acordul de Liber Schimb (Free Trade Agreement) dintre Uniunea Europeană și India. Domnul Garcia-Bercero a coordonat lucrările Grupului de Lucru la Nivel Înalt pentru Creștere Economică și Locuri de Muncă UE – SUA, care a recomandat lansarea negocierilor pentru TTIP.

Lucrând în cadrul Comisiei Europene încă din anul 1987, începând din 2005 și până în 2011 a fost implicat în arii precum Dezvoltarea Durabilă, Relații Comerciale Bilaterale (cu Asia de Sud, Asia de Sud-Est, Korea, Regiunea EuroMed și Orientul Mijlociu). A fost, de asemenea, Negociatorul-Șef pentru tratatele de liber schimb dintre UE și Korea, respectiv UE și India. Anterior, acesta a lucrat în aria Rezolvării Disputelor în cadrul WTO, precum și în cea a Reglementării Barierelor Comerciale. În perioada anterioară lansării negocierilor pentru DDA, acesta a lucrat în coordonarea politicilor WTO și a fost Negociator-Șef pentru Comerț și Competiție. În timpul Uruguay Round, a urmărit negocierile desfășurate acolo. De asemenea, Domnul Garcia-Bercero a făcut parte din Delegația Uniunii Europene la Națiunile Unite în New York.

Domnul Garcia-Bercero a scris numeroase lucrări și a publicat pe subiecte precum Legile Comerțului, Sistemele GATT și WTO, Măsuri de Protecție, Comerț, Competiție, Reforma DSU și Rezolvarea Disputelor în cadrul acordurilor de liber schimb semnat de Uniunea Europeană. Garcia-Bercero are o Diplomă în Drept din partea Facultății de Drept a Universității Complutense, Madrid, și o Diplomă de Master în Drept (cu Distincție) din partea University College London.

 

 1. Pekka Pesonen, Secretary General, COPA-COGECA

image016

Domnul Pekka Pesonen este Secretarul General al COPA-COGECA, o organizație pentru lobby în agricultură, reprezentând 73 de organizații naționale ale fermierilor din Europa. Anterior, acesta a lucrat pentru Ministerul Agriculturii și al Pădurilor din Finlanda, ca Secretar de Stat. În plus, Domnul Pesonen are experiență profesională în ceea ce privește lobby-ul în cadrul Uniunii Europene și în industria hranei finlandeze. Ce profesie, acesta este economist agricol. Domnul Pesonen este căsătorit și are trei copii.

 

 

 1. Andrew McCall, Vicepreședinte, Ford Europe

image018

Andrew McCall este, de la 1 ianuarie 2015, Vicepreședinte al Ford Europa pe componenta Relații Guvernamentale și Comunitare. În cadrul noului său rol, domnul McCall este membru al Bordului de Directori al Ford Europa și coordonează probleme guvernamentale la nivel European. Anterior a fost Director Executiv pentru Afaceri Guvernamentale în cadrul Ford Europa, fiind responsabil pentru echipele din Bruxelles, Germania, Regatul Unit, România, Rusia și Spania. Între 2012 și 2008, aceasta a condus Departamentul Global Afaceri Guvernamentale pentru Jaguar Land Rover și, anterior, a ocupat diverse poziții pe afaceri guvernamentale atât în cadrul Ford Maria Britanie, cât și în cadrul Jaguar Land Rover.

Domnul McCall reprezintă Compania Ford într-un număr de organisme externe, inclusiv Asociația Producătorilor Europeni de Automobile (ACEA) sau Consiliul Economic Transatlantic. Acesta a reprezentat responsabilitatea Ford în Europa pe probleme de comerț, inclusiv pentru TTIP.  Având peste 25 de ani de experiență în afaceri publice, Andrew McCall ocupă un număr mare de poziții, inclusiv pe cea de director pentru afaceri publice al Asociației Operatorilor de Aeroporturi din Marea Britanie. Domnul McCall a studiat științe politice la Universitatea din Leeds și locuiește în Marea Britanie.

 

 1. Corneliu Bodea, Vicepreședinte, Adrem Invest

image019

Corneliu Bodea este acționar al Grupului ABBC, care deține companiile Adrem Invest și Adrem Automation, orientat către inovaţie şi tehnologie, cu soluţii pentru aplicaţiile industriale exportate în ţări de pe patru continente.

Corneliu Bodea are o experiență de aproape 20 de ani în domeniul energetic atât pe partea de produse și soluții de automatizare și SCADA pentru furnizorii de utilități (energie electrică, energie termică, gaz), cât și pe partea de servicii integrate precum – proiectarea, execuția și mentenanța liniilor de distribuție a energiei electrice, administrarea grupurilor de măsură a energiei electrice și citirea indexului de consum al contoarelor de energie electrică și gaze naturale.

Și-a început cariera în calitate de Director Comercial, în 1994, la Adrem Invest, unde a pus bazele unei reţele de distribuţie a produselor companiei şi a facilitat implementarea unui Sistem de Management bazat pe Obiective pentru personalul companiei. Ulterior, în perioada 1996 – 2000, a ocupat funcţia de Director General Adjunct, având numeroase realizări printre care coordonarea activităţilor financiare ale companiei, implementând sisteme de urmărire financiară, de prognoză a cash flow-ului şi de umărire a execuţiei contractelor și a demarat implementarea unui sistem de management integrat calitate –mediu. Din anul 2000 până în 2014, Corneliu Bodea a fost Vicepreşedinte al Adrem Invest. Sub conducerea sa, Adrem Invest a devenit una dintre principalele companii de servicii energetice la nivel naţional, derulând proiecte de mare amploare pentru furnizori strategici din domeniul energetic: SNTGN Transgaz, Electrica S.A., CEZ România, E.ON, ENEL, E.ON, RADET București, CFR Electrificare, RAT Timișoara. Începând cu anul 2014 este Președinte al Centrului Român al Energiei (CRE), poziție prin care susține prioritățile sectorului energetic românesc în România și în cadrul Uniunii Europene.

Corneliu Bodea a absolvit Facultatea de Constucţii în cadrul UNITEH Bucureşti, fiind de profesie inginer, și deține o diplomă post-universitară în management din partea Open University, Marea Britanie. Este un susținător activ al valorificării celei mai importante resurse ale business-ului, resursa umană, și al dezvoltării personale și profesionale prin leadership.

 

 1. Ing. Arh. Jean Valvis, Președinte, Valvis Holding

image022

Jean Valvis s-a născut în Atena, pe 16 iulie 1954, însă familia sa locuiește în Geneva, unde acesta și-a început studiile. După ce a terminat școala primară și gimnazială în Geneva, Jean Valvis a frecventat cursurile Liceului “Varvakios”. În anul 1973, acesta și-a început studiile universitare la Universitatea din Atena, absolvind în anul 1979 cu o diplomă de inginer arhitect. În anul 1980, s-a înscris la Universitatea Paris I, Pantheon Sorbonne, de unde a obținut o Diplomă Avansată în Estetică Arhitecturală (DEA), cu o lucrare intitulată ”Argument pentru Compoziție Spațială și Arhitecturală”. În 1982, a obținut un grant de cercetare din partea Fundației Aristotelis Onassis și a început să lucreze la o teză la aceeași Universitate Sorbona, intitulată ”Teoria Modelelor în Procesul de Design Arhitectural”. Jean Valvis este unul dintre cei mai importanți antreprenori străini din România. El are cetățenie elvețiană și greacă. Este căsătorit și are doi fii.

În 1994, aceasta a înființat Valvis Holding, creând Dorna Apemin, o companie cu capital comun, româno-elvețian. În cadrul acestei companii, 3 exploatări de ape minerale au fost construite sub brandul Dorna în Vatra Dornei, Suceava (Dorna, Poiana Negri, Izvorul Alb), între 1996 și 1999. În 1998, acesta a înființat Dorna Lactate SA și a construit, sub schema de tip greenfield, o fabrică de procesare a laptelui în Dorna Candreni, iar în 1999, o facbrică de procesare a brânzeturilor în Vatra Dornei, ce producea o gamă de 85 de produse lactate cunoscute sub brandul LaDORNA. În 2000, Jean Valvis a înființat o subsidiară a grupului în Atena: Dorna Hellas. În 2002, acesta a încheiat o tranzacție cu Coca Cola și a vândut divizia de apă minerală Dorna. Anul acesta, Jean Valvis a pus bazele proiectului Ecological Biofarms, ca parte a activității eco-agriculturală a companiei Dorna Agri, un proiect lansat în 2004 pentru producerea de cereale bio. În 2003 și 2004, o fabrică de producție a brânzei cottage (Ortoaia, Suceava) și o fabrică de producție a brânzei feta din lapte de oaie (Mihail Kogălniceanu, Constanța) sunt construite sub schema grenfield. În 2006, Jean Valvis a investit în SC Viti-Pomicola Sâmburești, iar în 2009 a lansat o gamă de vinuri sub următoarele branduri: Château Valvis, Domeniile Sâmburești and Sâmburel de Olt. În 2008, divizia de produse lactate LaDorna este vândută către Lactalis, a doua cea mai mare companie de lactate din lume.

Începând de acum, Jean Valvis se concentrează pe dezvoltarea diviziei de vinuri – Domeniile Sâmburești – și pe dezvoltarea altor proiecte ce au început să arate rezultate în 2010: extinderea investițiilor în proiecte de agricultură și energie eco prin Dorna Agri, pe un teren de 10.000 ha aflat în zona județului Călăraș, în sudul României, și lansarea brandului AQUA Carpatica, singura apă minerală naturală din lume cu 0g nitrați pe litru. Încă de la lansare, AQUA Carpatica a fost un succes și un competitor serios pe piața apei minerale din România, datorită afirmației că aceasta este ”Cea mai pură apă minerală din lume.”, o apă cu o caracteristică unicp: zero nitrați. Din 1998 și până în 2002, Jean Valvis a fost Președintele Organizației Angajatorilor din Domeniul Apelor Minerale (OPA). Începând din anul 2000, acesta este membru al FIC (Foreign Investors Council), iar în 2007 a fost ales membru a bordului de conducere în cadrul FIC. La momentul actual, Jean Valvis este Vicepreședinte al bordului FIC, ales în anul 2012.

Jean Valvis a fost numit Antreprenorul Anului în 2001 și în 2010 de către publicația Bucharest Business Week, Antreprenorul Anului în 2006 de către Revista Capital, iar în 2004 a primit din partea lui Daniel, Episcopul Moldovei și al Bucovinei, Crucea Moldovei și a Bucovinei, pentru implicarea sa în susținerea comunității locale și protecția mediului prin crearea de noi locuri de muncă.

Prin fundația sa, Valvis Foundation, acesta a inițiat numeroase acțiuni de ajutorare a categoriilor sociale aflate în nevoie: Programul UNICEF pentru Copii cu Dizabilități inițiat în anul 2002; Susținerea luptei împotriva cancerului la sân alături de ONG-ul independent ”Renașterea Botoșăneană”; Programul CRINA Foundation, vizând donarea de produse, lunar, pentru copiii aflați în grija Fundației CRINA; Susținerea comunităților grecești din Iași, Brăila, Galați începând cu anul 2000; Susținerea a 450 de copiii din Valea Plopului printr-un program de donații (începând din 2011); Crearea Valvis Class în Iași, un program de burse pentru copiii cu inteligență și abilități speciale, dar proveniți din medii sărace (începând din 2008).

 

 1. Vasile Iuga, PwC, PwC, Cluster Leader Europa de Sud-Est

image024

Vasile Iuga este PwC, Cluster Leader Europa de Sud-Est și membru al bordului de conducere PricewaterhouseCoopers pentru Europa Centrală și de Est. În ultimii 16 ani, inclusiv zece ca partener, Domnul Iuga a acumulat cunoștințe profunde în ceea ce privește mediul de afaceri din România, fiind implicat în sute de proiecte ce aveau ca scop consilierea companiilor din toate industriile. Ariile sale de expertiză include auditul în acord cu Standardele Internaționale de Audit a Declarațiilor Financiare, pregătite în acord cu Standardele Internaționale de Contabilitate și Audit Intern pentru diverse industrii. Domnul Iuga a condus un număr mare de proiecte importante ce vizau asigurarea de audit și servicii de tranzacționare pentru companii multinaționale și companii locale de mari dimensiuni. El este membru al grupului de coordonare Pwc pentru servicii financiare în cadrul Europei Centrale și de Est.

Domnul Iuga deține o Diplomă de Licență în Aeronautică din partea Institutului Politehnic București. În plus, acesta a absolvit cursuri la Harvard Business School (în 1998), la London Business School (1999), la INSEAD (2005 și 2007) și la IMD (în 2006). Vasile Iuga este membru în diverse Asociații Profesionale: Asociația Contabililor Certificați din Marea Britanie (ACCA UK), Reprezentant al Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) în cadrul Comitetului de Lucru al Federation des Experts Comptables Europeens (FEE) și membru fondator al Fundației Naționale a Auditorilor din România.

Domnul Iuga este interesat de probleme ce țin de leadership și dezbateri publice într-un interes mai larg pentru comunitate. El este, de asemenea, Vicepreședinte al Camerei Americane de Comerț în România și membru al bordului Aspen Institute Romania.

 

 1. Răzvan Nicolescu, Președinte al Consiliului Administrativ, ACER

image026

Răzvan Nicolescu are peste 15 ani de experiență în sectorul energetic, ocupând poziții atât în mediul public, cât și în cel privat. Din luna februarie a acestui an, Răzvan Nicolescu a început să lucreze pentru Deloitte Europa Centrală din poziția de Consilier Coordonator pe energie.

În 2014, Răzvan Niculescu a fost ministru pentru energie în Guvernul României, fără a fi membru al unui partid politic. Din această poziție, el a contribuit la cea mai mare listare la bursă (Electrica SA) care a fost vreodată încheiată cu succes pe piața de capital din România.

În perioada septembrie 2008 – februarie 2014, Răzvan Nicolescu a ocupat poziția de director pentru Public and Regulatory Affairs în cadrul Petrom, cea mai mare companie energetică din România.

Timp de aproape patru ani (2005-2008), domnul Niculescu a fost Atașat pentru Energie al României la Uniunea Europeană. În această perioadă, a fost implicat în negocierile de succes ce au avut loc în domeniul energiei, al schimbărilor climatice și al liberalizării celei de-a treia piețe. Începând din 2014, Răzvan Nicolescu este Președinte al Bordului Administrativ al Agenţiei Europene pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din Domeniul Energie (ACER), fiind desemnat membru al acestui organism de către Consiliul Uniunii Europene în 2009. Bordul Administrativ este responsabil pentru guvernanța instituției.

În ceea ce privește parcursul său educațional, Răzvan Nicolescu a studiat ingineria electrică și a absolvit un Program MBA la Solvay School of Management în Bruxelles, Belgia.

 

 1. Mihaela Urzică, Director de Strategie, Dezvoltare Corporate si Relatii cu Investitorii la OMV Petrom

image028

Mihaela Urzică este Director de Strategie, Dezvoltare Corporate şi Relații cu Investitorii la OMV Petrom, din martie 2015. Doamna Urzică şi-a început cariera cu Arthur Andersen in 1997 și a deținut mai multe poziții de consultant sau finanțist până în 2008, când s-a alăturat Petrom ca Senior Project Manager în divizia CFO. În 2011 s-a alăturat diviziei Explorări & Producție OMV la Viena, ca parte a echipei Regionale de Finanțe, fiind responsabilă pentru activități de management de risc și proiecte în Africa de Nord.

Din 2013, Mihaela Urzică a fost responsabilă de instalarea de sucursale E&P OMV în Madagascar, de biroul de reprezentare în Algeria și de managementul funcțiilor de finanțare a proiectelor noi. A condus procesele interne de finanțare E&P OMV în runde de explorare de preț, a condus evaluările de intrare pe varii piețe pentru E&P in Sub-Sahara și zona Adriatica și a reprezentat interesele de profil OMV în negocierile cu parteneri pentru activitățile de “farm in”.

 

 1. Marian Năstase, Președinte al Consiliului de Administrație, ALRO

image030

Marian Năstase este Președinte al Consiliului de Administrație ALRO și membru non-executiv. Năstase a absolvit Academia de Științe Economice București, cu licență în comerț exterior. Domnul Năstase posedă o vastă experiență în consultanță financiară și audit.

A lucrat, printre altele, pentru Deloitte & Touche România. În 2002, s-a alăturat Alro S.A. în funcția de Director Executiv responsabil cu activitățile financiare ale Companiei. Ulterior a fost numit Director pe țară al Vimetco N.V. în România iar în prezent mandatul său acoperă toate activitățile Grupului din țară (aluminiu, gaze naturale, sectorul energiei electrice).

 

 1. Mihai Aniței, CEO, Azomureș

image032

Mihai Aniței este CEO Azomureș, un manager cu experiență, obișnuit să lucreze în medii multiculturale și care înțelege pe deplin mediul de business și financiar. Experiența sa profesională include poziția de manager în cadrul Greif Flexible pentru Romania și Ucraina (2010-2012) și de manager la SWAROM – Swareflex, parte a grupului SWAROWSKI (2009-2010), unde a fost însărcinat cu deschiderea unei sucursale în România și Bulgaria și cu managementul dezvoltării de business pe o piață nouă. Între 2007-2009, Mihai Aniței a condus, ca și director industrial și membru al Comitetului Executiv, Saint-Gobain România. Anterior, el a ocupat poziții executive în companii din varii industrii, de la metalurgie la inginerie chimică.

Mihai Aniței este Președinte al Clubului Rotary, Districtul nr. 2241, și vicepreședinte al Asociației de Comerț în domeniul Zahărului, unde se luptă pentru protejarea pieței și pentru pregătirea pieței zahărului pentru integrarea în UE. Este absolvent al Universității Tehnice din Iași și și-a realizat o parte din studiile sale post-universitare la Open University Business School cu o diplomă în management între 1995-2001.

 

 

 1. Lucian Cernat, Economist Sef, DG Comerț, Comisia Europeana

image034

Dr. Lucian Cernat este economistul șef în materie de comerț al Comisiei Europene. Cu aproape 20 ani de experiență în materie de comerț, este responsabil de consilierea economică în domeniul politicii comerciale a UE, care influențează anual peste 4.5 trilioane de euro în fluxuri comerciale UE.  Este vorbitor frecvent la evenimente de nivel înalt, lângă economiști de top, cu premii în plan internațional; publicațiile sale au fost citate în prestigioase ziare internaționale (Financial Times, Wall Street Journal) precum și în varii alte media. Este un editorialist regulat VoxEU, scriind pe varii teme comerciale. Ultimul său document cu privire la “Analiza Politicii Comerciale 2.0” a fost una din top 10 cele mai citite documente economice la finalul lui 2014.

Până în 2008, Dr. Cernat a avut varii poziții la Națiunile Unite la Geneva, în materie comercială și de dezvoltare. A scris în mod extensiv cu privire la impactul în materie de dezvoltare al politicilor comerciale, negocierile OMC, accesul preferențial pe piața UE, acorduri comerciale regionale, politica în materie de concurență, și guvernanță corporatistă. Înainte de experiența sa în cadrul ONU, a fost negociator în materie de comerț în cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Lucian Cernat are un doctorat la Universitatea din Manchester și o diplomă postuniversitară de la Universitatea Oxford.

 

 1. Sorin Mîndruțescu, Manager de tara & si Lider PaaS pentru Europa Centrala si de Est, Oracle Romania

image036

Sorin Mîndruțescu este manager de țară pentru Oracle România, din februarie 2008. În acest rol, este responsabil de vânzările locale și de ducerea la îndeplinire a proiectelor. Din ianuarie 2015, dincolo de responsabilitățile din România, Sorin Mîndruțescu are rol de Lider de soluții în materie de cloud pentru Europa Centrala si de Est. Oracle Romania este una din cele mai mari sucursale din zona Europa, Orientul Mijlociu și Africa, cu 3000 angajați.

Dl Mîndruțescu s-a alăturat Oracle în Martie 2001 și a deținut mai multe poziții de nivel înalt în cadrul companiei. Între 2004 și 2008, a fost Director de Vânzări pentru Sud Estul Europei, coordonând 11 țări. În perioada 2009-2012, Mîndruțescu a fost Președintele Camerei Americane de Comerț în România. Începând cu 2012, dl. Mîndruțescu este Președinte al Comitetului de Reprezentanți al Fondului Proprietatea, unul din cele mai mari fonduri de investiții din Europa.

Sorin Mîndruțescu are un master în administrarea afacerilor de la Universitatea din Edinburgh, facultatea de management, fiind și absolvent al Școlii de Management Internațional ENPC de la Paris. Este licențiat în finanțe, bănci și contabilitate al Academiei de Științe Economice din București.

 

 

 1. Mihai Alisie, Co-Fondator, Proiectul Etherium

image038

Curios și pasionat de tehnologie încă de la o vârstă fragedă, Mihai Alisie a absolvit universitatea Lucian Blaga în anul 2010, cu profilul Cibernetică, Statistică și Informatică Economică.

Începând cu anul 2011 s-a implicat în spațiul tehnologiilor blockchain, în același an creând prima publicație de specialitate din domeniu, Bitcoin Magazine, împreună cu Vitalik Buterin.

În cadrul publicației a servit ca editor șef până în anul 2014 când Vitalik a împărtășit cu Mihai ideea ce urma să fie cunoscută mai târziu ca proiectul Ethereum. În calitate de co-fondator, începând cu anul 2014, Mihai s-a ocupat cu stabilirea bazei centrale a proiectului Ethereum în Elveția și astfel, în Februarie 2014, Ethereum Switzerland a luat naștere.

După înființarea companiei Mihai a continuat eforturile juridice în Elveția și astfel, în același an, lua naștere asociația Digital Finance Compliance Association (DFCA) ca un efort colaborativ al companiilor din spațiul blockchain din Elveția pentru o mai bună comunicare între industrie și instituțiile de stat.

Între 2014 și 2015 Mihai Alisie a servit ca vice președinte, membru al Consiliului și manager strategic al Fundației Ethereum, timp în care proiectul Ethereum a strâns o comunitate globală ce cuprinde peste 18000 de oameni din 40 de țări.

Septembrie 2014 marchează succesul campaniei de crowdfounding, proiectul Ethereum strângând peste 31000 de bitcoini pentru implementarea ideii, evaluați la timpul respectiv la aproximativ $18.5 milioane. In Iulie 2015, proiectul Ethereum a fost lansat cu succes.

În Noiembrie 2014 proiectul Ethereum, în stadiul de prototip, câștigă premiul pentru “World’s Most Innovative Software” prin Vitalik Buterin la evenimentul “World Technology Awards”. Câteva luni mai târziu IBM și Samsung prezintă prototipuri de mașini inteligente construite pe Ethereum cu tema Internet of Things la CES 2015.

În 2015 Mihai a publicat un eseu cu tema “Monedele digitale și sistemul bancar” în cartea România Noului Val tratând industria emergentă bazată pe consens și oportunitățile care se deschid în fața României ca potențial leagăn al acestei renașteri tehnologice născute din eliminarea nevoii de terțe parți pentru gestionarea de date și fonduri.

Începând cu a doua jumătate a anului 2015, Mihai s-a concentrat pe crearea companiei Etherlabs care are misiunea de a explora si dezvolta noua generație de soluții Web 3 folosind platforma Ethereum. În prezent compania are sedii în Elveția și România, fiind în procesul de cercetare și dezvoltare de aplicații inovative în domeniul instituțional, financiar și medical.

 

 

 1. Gabriel Comănescu, Președinte, Holdingul GSP

image040

Gabriel Comănescu este un antreprenor român, cu realizări remarcabile în domeniul strategiei, combinând calitățile de business și management cu o experiență extensivă în industria de petrol și gaze.

La puțin timp după absolvirea Academiei Navale “Mircea cel Bătrân” cu o diplomă în materie de Inginerie Navală Electromecanică, Dl. Comănescu a pus bazele primei  companii ca terminal comercial de servicii petroliere, cu implicații în zona de conducte, echipament de foraj și înlocuire de piese.

În 2003, a înființat Grup Servicii Petroliere (GSP), compania cheie a Holdingului GSP (fostul grup Upetrom), un furnizor de servicii în industria petrolului și a gazelor, precum zona de foraj, construcții offshore și transport maritim. GSP este una din cele mai mari business-uri antreprenoriale românești.

Din 2009, Dl. Comănescu a fost prezent constant pe lista cu “Cei mai Bogați Români” conform revistelor Capital și Forbes. În 2014, s-a aflat pe locul 6 în Forbes 500 și pe locul 4 în Top 300 Capital. Este vicepreședinte al Comitetului Național Român la Consiliul Mondial al Energiei și Vicepreședinte al Asociației Române a Exportatorilor (AREX).